Składniki: 1 kurczak o wadze około 1,5 kg 1 szklanka kwaśnej śmietany kremówki 1 kwaśne jabłko tarty chrzan do smaku curry do smaku pieprz i sól do smaku Sposób przyrządzenia: Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na połówkę, przyprawić, na 2 godziny odstawić do lodówki. W dużym, płaskim rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać warzywa jak…
Tag: zakąska
Zakąski
Koreczki wiosenne
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg cienkich kromek razowego chleba 20 dkg ogórków 20 dkg rzodkiewki masło sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Kieliszkiem wykrawać z miękiszu chleba krążki. Ogórki umyć, obrać ze skóry pokroić w plastry. Rzodkiewkę umyć, oczyścić, pokroić w plastry. Ogórki i rzodkiewkę oprószyć solą i pieprzem, odłożyć na sito aby obciekły z wydzielającego się soku.…
Zakąski
Szynka w galarecie Małgosi
by Małgorzata Andrzejewska • • 1 Comment
Składniki: 40 talarków szynki 20 talarków żółtego sera majonez dekoracyjny Vegeta natka pietruszki talarki ogórka kiszonego talarki rzodkiewki 10 jajek ugotowanych na twardo i zupełnie zimnych 2 półmiski Sposób przyrządzenia: Zalewa: Nie wiem ile tak napisać tej zalewy ja robię na oko, nieraz jak mi zostanie po prostu wylewam: na 1szklankę wody daję 1płaską łyżeczkę…
Zakąski
Roladki z szynki
by Wioletta Luter • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki sosu tatarskiego 1 ogórek zielony świeży 5 łyżek zielonego groszku (ok 10 dag) sól, pieprz 8 plastrów szynki szczypiorek do związania roladek Sposób przyrządzenia: Ogórka obrać, usunąć nasiona i pokroić go w kostkę. Połączyć z groszkiem i sosem tatarskim, doprawić solą i pieprzem. Na plastry szynki położyć porcję sałatki, zawinąć, związać szczypiorkiem.…
Zakąski
Awokado z niespodzianką
by Małgorzata Nowastowska • • 0 Comments
Składniki:
- 4 dojrzałe awokado
- 2 czerwone papryki
- 6 zielonych oliwek
- 3 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- natka pietruszki
- pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
Awokado opłukać przepołowić i wyjąć pestki z każdej połówki wydrążyć miąższ. Cebulę, paprykę, oliwki i natkę drobno posiekać. Warzywa wymieszać z rozdrobnionym miąższem dwiema łyżkami majonezu sokiem z cytryny i przyprawami. Połówki awokado wypełnić farszem i udekorować majonezem i połówkami papryki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Małgorzata Nowastowska