Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zakąska

Sałatka warzywna z kiełbasą

Składniki: ½  kg marchewki ½  kg ziemniaków ½ kg buraków ½ kg kiszonych ogórków ½ kg  świeżych ogórków 3 średnie cebule 1 puszka konserwowego groszku 4 jabłka 6 ugotowanych na twardo jajek 25 dkg kiełbasy 1 słoik majonezu sól, pieprz do smaku   Sposób wykonania: Ziemniaki, marchewkę,/ buraki gotować oddzielnie/ gotować w mundurkach. Gdy wystygną,…

Owocowa sałatka z czerwoną kapustą

Składniki: 15 dkg poszatkowanej czerwonej kapusty 1 jabłko obrane i pokrojone w plasterki 1 banan pokrojony w plasterki obrany, podzielony na cząstki pomarańcz puszka ananasów sok z cytryny 3 łyżki octu winnego 4 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Zagotować 2 litry wody, wlać ocet, wrzucić kapustę, gotować 4 minuty, odcedzić. Ananasy wyjąć…

Ziemniaczana sałatka Kaśki

Składniki: 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków 2 ogórki 1 duża cebula 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego szklanka  gęstego jogurtu ½ szklanki  orzechów włoskich sól, cukier, pieprz do smaku ½ pęczka koperku Sposób przyrządzenia: Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Orzechy wyłuskać, sparzyć i utłuc. Ogórki obrać, pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać.…

Sałatka z zielonym groszkiem i mortadelą Iwony

Składniki: 1 puszka zielonego groszku 1 słoik konserwowych ogórków ½ kg mortadeli 8 jajek 2 średnie cebule majonez Dresing: 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka octu 1 ½ łyżeczki mielonej ostrej chili 1 ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka ostrej musztardy 4 łyżki  łagodnego keczupu Sposób przyrządzenia: Mortadelę  pokroić w słupki. Groszek osączyć na sicie, cebulę…

Sałatka z zielonych winogron Iwony

Składniki: ½ szklanki zielonych winogron 2 duże ugotowane buraki 1 duże kwaśne jabłko ½ szklanki mrożonych wiśni 10 dkg orzechów włoskich ½ słoika majonezu sól, pieprz do smaku szczypta tymianku i estragonu Sposób przyrządzenia: Buraki zetrzeć  na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce z dużymi oczkami. Wiśnie przelać…