Składniki:
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 słoik konserwowych ogórków
- ½ kg mortadeli
- 8 jajek
- 2 średnie cebule
- majonez
Dresing:
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka octu
- 1 ½ łyżeczki mielonej ostrej chili
- 1 ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 4 łyżki łagodnego keczupu
Sposób przyrządzenia:
Mortadelę pokroić w słupki. Groszek osączyć na sicie, cebulę obrać i pokroić w piórka, ogórki pokroić w kosteczkę, jajka ugotować obrać i pokroić w ósemki, włożyć do miski. Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować, gorącą zalać składniki w misce i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem dokładnie wymieszać z majonezem.