Składniki: 8 ziemniaków ½ kostki masła 3 ząbki czosnku sól ulubione zioła Sposób wykonania: Umyte ziemniaki zalać osoloną woda i gotować w łupinach około 20 minut. Ziemniaki powinny być miękkie ale nie rozpadające się. Wówczas ziemniaki odcedzić, każdy lekko zgnieść np. tłuczkiem do mięsa. Każdy skropić oliwą z oliwek, po czym oprószyć je solą, pieprzem…
Tag: z ziołami
Porady i Ciekawostki
Pomidory nadziewane ziołowym ryżem
by Sonia Pieniążek • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Benedyktynka
by Tomasz Siwak • • 0 Comments
Składniki: ½ łyżeczki goździków ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki majeranku ½ łyzeczka mięty pieprzowej ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki korzenia rabarbaru ½ łyżeczki piołunu 1 szkl cukru ½ l wody 1 l spirytusu 1 łyżka szafranu 1 łyżka lawendy Sposób wykonania: Do słoja wsypać goździki, cynamon, majeranek, miętę, tymianek, rabarbar oraz piołun. Następnie przygotować syrop…
Porady i Ciekawostki
Cukinia pieczona z ziołami i serem
by Krystyna Bugaj • • 0 Comments
Składniki: ½ kg cukinii 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany 1 łyżka startego żółtego sera 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na pół a połówki te jeszcze raz na pół. Przełożyć je do naczynia…
Porady i Ciekawostki
Pieczony udziec cielęcy
by Eliza Klimowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny zadniej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę natrzeć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie skropić go oliwa z oliwek i przełożyć o brytfanny. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewać mięso sosem z pieczenia, lub jeśli to…