Składniki:
- ½ kg cukinii
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na pół a połówki te jeszcze raz na pół.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego przecięciem do spodu.
Naczynie wcześniej należy posmarować masłem i posypać posiekanym czosnkiem.
Natomiast wierzch cukinii posypać posiekaną cebulą.
Oprószyć jeszcze solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i skropić sokiem z cytryny.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na około 15 minut.
Pod koniec pieczenia zdjąć folię a na wierzchu rozłożyć ser wymieszany ze śmietaną i bułka tartą.
Zapiekać jeszcze kilka minut.