Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ziemniaków

Placki po Węgiersku

 

Składniki:

    • jajo
    • 50 dkg ziemniaków
    • pół cebuli
    • 1 – 2 łyżki mąki
    • olej do smażenia
    • 50 dkg mięsa z indyka
    • 2 dkg mąki,(przysmażam na patelni aż nabierze brązowego koloru)
    • jarzynka do mięs
    • pieprz
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • 2-3 łyżki śmietany

 

Placki ziemniaczane po litewsku

Składniki: 1,2 kg ziemniaków 2 średnie cebule 3 dag drożdży 1 łyżka masła 10 dag mąki 100 ml oleju do smażenia sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć. Do masy dodać mąkę i drożdże. Dokładnie wymieszać. Przełożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać i drobno…

Pyry z gzikiem

Składniki: 30 dkg białego twarogu 2/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego mała cebula ząbek czosnku sól i pieprz 2- 3 ziemniaki na osobę masło Sposób przyrządzenia: Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na desce z odrobiną soli. Twaróg dokładnie połączyć z jogurtem lub śmietaną np. rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodając czosnek. Cebulę pokroić w drobną…

Kartacze litewskie

Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki:…