Składniki:
-
- jajo
- 50 dkg ziemniaków
- pół cebuli
- 1 – 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 50 dkg mięsa z indyka
- 2 dkg mąki,(przysmażam na patelni aż nabierze brązowego koloru)
- jarzynka do mięs
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2-3 łyżki śmietany
Składniki: 5 sztuk ziemniaków 20 dkg grzybów 2 łyżki mąki 1 jajko olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć, obgotować, bardzo drobno posiekać. Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce. Grzyby, jajko, mąkę i tarte ziemniaki wymieszać, przyprawić. Smażyć na gorącym oleju. Smacznego.
Składniki: 1,2 kg ziemniaków 2 średnie cebule 3 dag drożdży 1 łyżka masła 10 dag mąki 100 ml oleju do smażenia sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć. Do masy dodać mąkę i drożdże. Dokładnie wymieszać. Przełożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać i drobno…
Składniki: 30 dkg białego twarogu 2/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego mała cebula ząbek czosnku sól i pieprz 2- 3 ziemniaki na osobę masło Sposób przyrządzenia: Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na desce z odrobiną soli. Twaróg dokładnie połączyć z jogurtem lub śmietaną np. rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodając czosnek. Cebulę pokroić w drobną…
Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki:…