Składniki: 8 szt. dużych ziemniaków 20 dkg żółtego sera pozostałe mięso z pieczeni lub kurczaka 2 jajka 4 łyżki oleju 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki łuskanego słonecznika sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki bardzo dokładnie umyć, gotować przez około 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Ściąc wierzchołki ziemniaków, podzielić je na połówki i łyżeczka wydrążyć ostrożnie wydrążyć…
Tag: z ziemniaków
Dodatki
Ziemniaki pieczone w bekonie
by Roman • • 2 komentarze
Składniki: 10 równej wielkości ziemniaków 10 plastrów bekonu lub boczku ser żółty łyżka masła koperek liście zielonej sałaty sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach, schłodzić zimną wodą, obrać, przekroić na połówki. Koperek posiekać drobno. Na każdej oprószonej solą i pieprzem połowie e ziemniaka położyć odpowiednio duży plasterek żółtego sera, posypać koperkiem, przykryć…
Półmięsne
Kiełbasa z ziemniaków
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: grubo starte ziemniaki jelito na kiełbasę cebula sól czosnek Produkty Kamis: pieprz czosnkowy majeranek przyprawa do dań z ziemniaków Sposób przygotowania: Utarte ziemniaki przyprawić solą, majerankiem, pieprzem czosnkowym. Dodać podsmażoną i posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Nałożyć do jelita. Ugotować i podsmażyć. Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85
Jednogarnkowe
Kociołek z ogniska
by muchowa • • 2 komentarze
Składniki: marchew ziemniaki boczek kiełbasa, nie za tłusta sól 2 duże liście kapusty Produkty Kamis: Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem KAMIS majeranek KAMIS pieprz kolorowy ziarnisty Kamis Sposób przygotowania: Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, to samo robimy z ziemniakami. Boczek kroimy w plastry. Kiełbaskę również kroimy w plasterki. Przygotowujemy garnek żeliwny nad ognisko,…
Jednogarnkowe
Kartofle wypiekane z szynką
by marek • • 0 Comments
Rozetrzeć w rondlu łyżkę masła z pół łyżką mąki, rozprowadzić kwaśną śmietaną, dodać jedną odparzoną i utartą na tarce cebulę, 10 deka okrawków z szynki grubo posiekanych, posolić, popieprzyć i wymieszać z pokrojonymi w talarki kartoflami, które wprzód obgotować w słonej wodzie, potem przykryć i wstawić na ruszcie do gorącego pieca na dobre trzy kwadranse.…