Ugotować nawpół kartofle na smaku z jarzyn. Zrobić rumianą zaprażkę, rozprowadzić tym smakiem, dodać łyżkę octu owocowego, włożyć pokrajane w kostkę kartofle, a gdy już zupełnie miękkie, wrzucić ze trzy pary kiełbasek pokrajanych w talarki, zagotować raz i wydać na stół. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r
Tag: z ziemniaków
Dodatki
Kartofle „a la Maitre d’Hotel”
by marek • • 0 Comments
Łyżkę młodego masła rozetrzeć z pół łyżką mąki, rozprowadzić słodką Śmietanką, wsypać trochę zielonej usiekanej pietruszki i trochę soli. Włożyć w ten sos pół litra pokrajanych w kostkę lub wydrążonych małych i ugotowanych kartofli, zagotować raz jeden i natychmiast podawać do sztuki mięsa lub ryb gotowanych z wody. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś…
Dodatki
Kartofle
by marek • • 0 Comments
Kartofle powinny się gotować w zimnej wodzie, na małym ogniu, wtedy tylko będą dobre. Póki młode koniecznie, a nawet i starsze, póki się tylko dadzą, trzeba skrobać łyżką blaszaną, a nie strugać nożem. Ugotowane, po odlaniu wody, osolić dobrze i potrząsnąć garnek z kartoflami kilka razy, aby sól wszędzie się dostała. Do młodych kartofli kłaść…
Dodatki
Ziemniaki pieczone po mazursku
by Migd@l • • 1 Comment
Składniki: • 1 kg ziemniaków • mąka żytnia • sól Sposób przyrządzenia: Obrane, mączyste ziemniaki dobrze posolić, posypać grubo żytnią mąką również suto osoloną, ułożyć na blachę mąką posypaną i postawić w gorący piec na godzinę. Uformowana przez sól i mąkę skórka nadaje ziemniakom wyborny smak. Gorące podawać ze świeżym masłem lub do marynowanych śledzi.…
Dodatki
Kartofle smażone
by marek • • 0 Comments
Ostrugać kartofle, opłukać, sparzyć je, pokrajać w talerzyki i osolić. Rozpuścić masła lub słoniny, usiekać trochę cebuli, włożyć kartofle, przykryć, wstawić na wolny ogień i dusić aż zmiękną i zrumienią się. W taki sposób smażone kartofle dobre są do befsztyków lub garnirowania polędwicy, lecz smażyć je w takim razie bez cebuli i powykrawać w różne…