Klasyczne pure ziemniaczane z kilkoma opcjonalnymi dodatkami. Składniki: • około 1 kg ziemniaków (tzw. starych) • 150-200 ml mleka (lub słodkiej śmietany, lub mieszanka obu) • 3 łyżki masła • sól • pieprz Wykonanie: Ziemniaki (obrane) gotujemy tak jak zwykle w osolonej wodzie, lecz około 5 minut dłużej niż normalnie, ugotowane odcedzamy i pozwalamy przez…
Tag: z ziemniaków
Dodatki
Kluski z kartofli pulchne
by Bahus • • 0 Comments
Wegetariańskie
Placki ziemniaczane (plyndze)
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 75 dag ziemniaków 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajo 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz olej lub smalec do smażenia Sposób przyrządzenia: Umyte ziemniaki i cebulę obrać, opłukać i utrzeć na tarce o małych otworach. Połączyć z roztartym czosnkiem, jajem i przesianą mąką ziemniaczaną. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką małe…
Dodatki
Kluski „zbójeckie” z surowych kartofli.
by marek • • 0 Comments
Przekąski
Nadziewane ziemniaki
by rendus • • 0 Comments
Składniki: • 4 duże ziemniaki • 1 kabanos • 1 strąk czerwonej papryki • 15 dag kwasnej smietany • słodka papryka w proszku • 2 łyzeczki mieszanki ziół prowansalskich Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Gotować w mundurkach. Następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Kabanosa pokroić w drobna kostkę. Strak papryki przekroić na pół,…