Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski z kartofli pulchne

Na 5 lub 6 osób ugotować kilo obranych sypkich kartofli z solą – po odlaniu rozetrzeć w garnku, następnie wyrzucić w donicę i trzeć wałkiem, dodając l bułkę utłuczoną i przesianą, 4 żółtka, ½ litra mąki, soli, odrobinę tartego majeranku, mąkę sypać na końcu razem z ubitą pianą z pozostałych białek. Gdy wszystko dobrze wymieszane, wyrzucić na stolnicę mąką wysypaną, okulać w tej mące i krajać tak duże kluski jak się zwykle kraje leniwe pierogi. W bardzo obszernym radiu mieć dużo wody, rzucać w wrzącą kluski; gdy wypłyną, wyjmować ostrożnie łyżką durszlakową, osiąkać z wodv i kłaść odrazu na półmisek, polewając suto słoniną albo masłem zasmażonym z bułeczką tartą lub cebulą.
Na podstawie książki Marii Śleżańskiej „Co dziś na obiad” 1935 r

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *