Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ziemniakami

Schabowy przekładaniec

Składniki: 1 kg schabu środkowego bez kości boczek wędzony w plastrach 1/2 szklanki bulionu 2 łyżki mąki cebula 4 ząbki czosnku 5 łyżek białej tartej bułki 2 łyżki dobrego masła 1 jajko natka pietruszki listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatki: po 2 ziemniaki na osobę 1 duży brokuł 1…

Blaszak podlaski

Składniki: •  1,5 kg ziemniaków •  6 dag cebuli •  4 dag smalcu •  0,25 l mleka •  2 – 3 jaja •  10 dag słoniny •  pieprz •  majeranek •  ziele angielskie •  tarta bułka Sposób przyrządzenia: Utrzeć ziemniaki, wylać na sito, odsączyć. Cebulę zetrzeć również na tarce i podsmażyć w małej ilości tłuszczu…

Zrazy z grzybów

Wybrać większe czapeczki grzybów suszonych, namoczyć je w wilję dnia w mleku, a nazajutrz odcisnąwszy ugotować na wodzie. Wiele grzybów, tyle obranych kartofli pokrajać w talarki i sparzyć wrzącą wodą, potem układać w radiu naprzemian kartofle i grzyby, przesypując usiekaną cebulę, opieprzyć, posolić, a włożywszy łyżkę masła, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, podlewając smakiem…

Ziemniaki pieczone w sezamowej panierce

Składniki: 8-10 ziemniaków, 2 jajka, 2 łyżki masła, mąka bułka tarta, 2 łyżki nasion sezamu, sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, posypać solą i pieprzem. panierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Stopić tłuszcz w brytfance, ułożyć ziemniaki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec na rumiano, kilka…

Knedle z mięsem

Składniki:

Ciasto:
• 1 kg ugotowanych ziemniaków,
• 30 dkg mąki,
• jajko,
• sól do smaku.
Farsz:
• 40 dkg wołowiny bez kości,
• 20 dkg włoszczyzny,
• 20 dkg cebuli,
• 2 dkg tłuszczu,
• jajko,
• sól, pieprz do smaku.
• 10 dkg boczku