Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z wołowiny

Peklowany wołowy ozór

Składniki: 1 ozór wołowy 0,5 dkg saletry 2 dkg soli 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżka mielonego jałowca 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera, cebula listek laurowy, 2 gożdziki,3 ziarenka ziela angielskiego ,pieprzu i jałowca żelatyna Sposób przyrządzenia: Umyty ozór osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać, saletrę z…

Zrazy wołowe w sosie

Składniki: 8 plastrów wołowiny 8 plastrów boczku łyżka oleju 2 łyżki masła 2 szkl. bulionu 7 łyżek śmietany 4 łyżki musztardy kiszone ogórki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso lekko rozbić tłuczkiem po czym oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować z jednej strony musztardą. Następnie na musztardzie położyć plasterek boczku a na środku pasek ogórka. Całość…

Wołowina duszona z papryką

Składniki: 50 dkg wołowiny bez kości 3 łyżki sosu sojowego 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt grube plastry lekko rozbić tłuszczem. W rondlu rozgrzać olej, obrumienić na nim plastry mięsa, podlać wodą, a gdy ta zawrze dodać…

Polędwica wołowa w cieście

Składniki: 50 dkg polędwicy wołowej 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso na kilka minut zalać wrzątkiem, odcedzić osuszyć. Pokroić w paski o boku około 2 cm. Jajka zmiksować z mąką i przyprawami, winno być pikantne. Kawałki polędwicy moczyć w cieście i smażyć 3 minuty w głębokim, mocno nagrzanym oleju. Przed…