Składniki:
- 1,5 kg wiśni
- 2 szkl brązowego cukru
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 szklanki jasnego rumu
Składniki: mieszane drobne owoce gęsta kwaśna śmietana pokruszone herbatniki lub ciastka czekoladowe Sposób przyrządzenia: Na półmisku ułożyć warstwę pokruszonych herbatników, obficie polać bardzo gęstą lub bitą śmietaną, obsypać owocami. Przed podaniem schłodzić.
Składniki: 50 dkg dużych, dojrzałych moreli 20 dkg malin lub jeżyn, porzeczek 1 szklanka soku wiśniowego 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej 4 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone morele przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Owoce wymieszać z sokiem i napełnić nimi połówki moreli. Każdą połówkę owoców polać śmietaną. Przed podaniem mocno schłodzić.
Składniki: 8 dużych twardych śliw przekrojonych na połówki Farsz: 20 dkg drobno posiekanego mięsa z pieczonej kaczki 10 dkg tartego, żółtego sera 3 łyżki majonezu pieprz, papryka, sól Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Składniki farszu dokładnie wymieszać. W każdej połówce śliwki umieścić farsz. Tak przygotowane śliwy zapiec w…
Składniki: 50 dkg dojrzałych, twardych, dużych śliw 2 łyżki posiekanych pestek dyni 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych 3 łyżki miodu Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Rozdrobnione pestki, słonecznik i orzechy wymieszać z miodem. W każdej połówce śliwki umieścić nasiona wymieszane z miodem. Piec 30…