Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z wiśni

Wiśnie jubileuszowe

Składniki: puszka drylowanych wiśni w słodkiej zalewie 1/3 szkl cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej łyżka soku z cytryny 1/3 szkl brandy Sposób wykonania: Wiśnie odcedzić od syropu po czym wlać do syropu tyle wody aby powstała szklanka płynu. Wówczas nie przerywając mieszania dodawać mąkę kukurydzianą. Przelać do rondelka i gotować na małym ogniu, aż powstanie…

Sos wiśniowy Iwony

Składniki: 20 dkg wiśni bez pestek 1,5 szklanki wody 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej cynamon 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dkg cukru Sposób przyrządzenia: W rondlu wiśnie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż wiśnie zaczną się rozpadać, przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, mieszając doprowadzić do wrzenia, a…

Wiśnie w spirytusie

Składniki: 1 kg wiśni ¾ kg cukru ¼ l spirytusu Sposób wykonania: Wiśnie umyć i wydrylować. Następnie przełożyć je do słoików i posypać cukrem. Przykryć i odstawić do momentu aż wiśnie puszczą sok. Wówczas zalać je spirytusem i odstawić szczelnie zakręcone.

Wiśnie w syropie

Składniki: wiśnie 1 kg  cukru 2 szklanki wody 5-6 goździków Sposób wykonania: Cukier zalać wodą i dodać jeszcze roztarte goździki. Trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Wiśnie ułożyć w słoiczkach po czym zalać je syropem. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Brzoskwinie w wiśniowym syropie

Składniki: 4 brzoskwinie 1 szkl. wydrylowanych wiśni 1 szkl wody 1 szkl. cukru 2 goździki Ziarno ziela angielskiego 1 szkl. śmietanki kremowej łyżeczka cukru pudru 100 g wódki Sposób wykonania Wodę razem z cukrem, goździkami i zielem doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać obrane brzoskwinie, przekrojone na połówki. Gotować na małym ogniu do momentu, aż owoce…