Składniki: 1 główka białej kapusty 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób wykonania: Z kapusty wyciąć głąb i usunąć zniszczone liści po czym zalać ją wodą, tak aby cała była przykryta. Dodać łyżeczkę soli oraz ½ łyżeczki cukru. Trzymać na ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i poczekać jak dokładnie…
Tag: z warzywami
Listy
Cykoria zapiekana z sosem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cykorii 5 dkg masła 1 duża cebula ½ cytryny sól, pieprz do smaku Sos: 3 dkg masła 3 dkg mąki ½ litra mleka 7 dkg żółtego tartego sera Gouda sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Cykorię oczyścić, umyć, usunąć twardy środek i odciąć nasadę, osączyć na papierowym ręczniku. W…
Listy
Cykoria z wędzonym boczkiem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cykorii 5 dkg masła 15 dkg wędzonego boczku 15 dkg szynki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cykorię oczyścić, umyć, wydrążyć twardy środek i osączyć na papierowym ręczniku. W rondelku rozgrzać masło, zrumienić cykorię, dolać 2 łyżki wody, sok z cytryny i doprawić do smaku solą i…
Listy
Duszona cykoria
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cykorii 2 średnie cebule 5 dkg masła ½ cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cykorie oczyścić ze zwiędłych listków, odciąć nasadę i wyciąć twardy środek, umyć, osączyć na papierowym ręczniku. W rondelku rozgrzać masło i obrumienić cykorię, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą…
Listy
Purée z cebuli
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cebuli Sos beszamelowy: 3-4 dkg masła 3 dkg mąki ½ litra mleka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, opłukać i wrzucić do wrzącej osolonej wody Gotować do miękkości , odcedzić i przetrzeć przez sito. Przyrządzić sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę wymieszać, dolać zimne mleko i doprawić solą i pieprzem…