Składniki:
- 1 kg cykorii
- 5 dkg masła
- 1 duża cebula
- ½ cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 3 dkg masła
- 3 dkg mąki
- ½ litra mleka
- 7 dkg żółtego tartego sera Gouda
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia:
Cykorię oczyścić, umyć, usunąć twardy środek i odciąć nasadę, osączyć na papierowym ręczniku. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w talarki cebulę i cykorię, skropić sokiem z cytryny przykryć i dusić na wolnym ogniu około 1 godziny, raz po raz potrząsać rondelkiem. Przygotować sos: w rondlu roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę, dolać zimne mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia, pozostawić na ogniu około 10 minut. Dodać starty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Cykorię zapiec w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i na wierzch położyć kawałki masła.