Składniki: ½ kg białej fasolki szklanka przegotowanego mleka 1 cebula 2 łyżki masła 2-3 łyżki tartej bułki ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolkę opłukać namoczyć w letniej przegotowanej wodzie i odstawić na kilka godzin, w tej samej wodzie ugotować z dodatkiem mleka, obraną i posiekaną cebulą i solą. Tartą bułkę zrumienić i…
Tag: z warzywami
Listy
Krokiety z bobu Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg bobu 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka oliwy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bób opłukać, zalać wrzącą wodą i ugotować pod przykryciem, ostudzić zemleć w maszynce. Czosnek obrać utrzeć z solą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać . Z powstałej…
Listy
Bób z gotowanymi jajkami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg bobu 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 łyżki masła sok z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bób opłukać zalać wrzącą wodą i ugotować pod przykryciem, pod koniec gotowania dodać sól. Gotując zostawić troszkę wody, resztę odparować. Ugotowane jajka obrać i posiekać w kosteczkę. Do bobu dodać masło, jajka, doprawić do…
Listy
Bób z konserwową papryką i wędzonym boczkiem- Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg bobu 25 dkg konserwowej papryki 20 dkg wędzonego boczku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bób opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodać sól, odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i lekko podsmażyć. Paprykę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i…
Listy
Bób z keczupem jako dodatek do mięsa- Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg bobu 3-4 łyżki keczupu 3 łyżki masła ½ szklanki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bób opłukać zalać wrzącą wodą i ugotować pod przykryciem, pod koniec gotowania dodać szczyptę soli, odcedzić. Do bobu dodać masło, keczup i doprawić do smaku solą i pieprzem, przed podaniem posypać posiekaną zieloną natką…