Składniki: 1 kg bobu 2 cebule 25 dkg boczku wędzonego ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bób opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie pod przykryciem, odcedzić. Cebule obrać , pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w paseczki, usmażyć pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i usmażyć, dodać do…
Tag: z warzywami
Listy
Pomidorki z sosem rosyjskim
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 500 g małych pomidorków 100 ml oleju 1 łyzka pasty pomidorowej 50 ml ketchupu 2 łyzki miodu 1 cebula sól pieprz estragon Sposób wykonania: Olej wymieszać z pastą pomidorową, ketchupem, miodem oraz drobno posiekana cebulką. Gdy skałdniki dokałdnie się połączą dorpawić do smku solą, pieprzem oraz estragonem. Pomidorki przełożyć do salaterki i polac je…
Listy
Napój marchwiowo-buraczany
by Lidia Kanapa • • 0 Comments
Składniki: 3 marchewki 2 buraki ½ l wody Sposób wykonania: Obrane marchewki i buraki pokroić na mniejsze kawałki po czym razem je zmiksować. Następnie dolać wodę i jeszcze chwilę miksować.
Listy
Fasolka szparagowa z kwaśnym sosem
by Ilona Kita • • 0 Comments
Składniki 80 dag fasolki szparagowej 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych kiełków słonecznika 2 łyżki octu winnego cukier sól Sposób wykonania: Z fasolki odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki po czym zalać je wodą z dodatkiem cukru. Gdy będzie miękka odcedzić ją. Następnie posiekany czosnek wymieszać z olejem oraz octem. Doprawić…
Listy
Brokuły z jajkiem i szynką
by Ryszard Dąbkowski • • 0 Comments
Składniki: dwa duże brokuły 5 jajek 2 grube plastry szynki majonez Sposób wykonania: Brokuły podzielić na różyczki i lekko obgotować w osolonej wodzie. W między czasie szynkę pokroić w kostkę a ugotowane jajka na cząstki i razem dodać do odcedzonych brokułów. Na koniec polać majonezem.