Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z warzywami

Biała rzodkiew z marchewką w sosie

Składniki:  2 marchewki  1 biała rzodkiew  2 łyżki oleju  1/2 łyżeczki octu  1/2 łyżeczki sambala  1 łyżeczka miodu  szczypta curry  szczypta soli  szczypta cukru Sposób wykonania: Obrane marchewki i rzodkiew zetrzeć na tarce. Następnie olej wymieszać z octem, sambala, miodem oraz curry. Całość dokładne wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz cukrem.

Kapusta pekińska z sałatą i pomidorem

Składniki:  kapusta pekińska  sałata – pół główki  2 pomidory  garść rodzynek  dwie łyżki maggi  4 ząbki czosnku  oliwa Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidory pokroić na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając jeszcze rodzynki  oraz posiekany czosnek. Skropić całość oliwą oraz maggi.

Pomidory z marynaty

Składniki:  1 k pomidorów  0,5 szkl. oleju  1/2 szkl octu winnego  1 łyżeczka soli  2 łyżki miodu  ząbek czosnku  bazylia Sposób wykonania: Olej wymieszać z octem winnym, solą, miodem, posiekanym czosnkiem oraz bazylią. następnie pomidory pokroić w grube plastry, które zalać zalewą. Odstawić na 1 godzinę aby pomidory mogły nasiąknąć przyprawami.

Ziemniaki według mojej babci

Składniki: kilo ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 1-2 cebule pół słoika majonezu pieprz sól, pietruszka do dekoracji Sposób wykonania: Cebulę posiekać i dodać do pokrojonych ziemniaków. Doda jeszcze majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i udekorować natką pietruszki.