Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 kg marchwi
- 1 szklanka ryżu
- 1/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki cukru
- sól
- pieprz
Składniki 1 kg buraków 5 dag smalcu 2 dag mąki 6 dag śmietany ocet winny sól Sposób wykonania : Buraki ugotować po czym je odcedzić, obrać i pokroić w słupki. Następnie na małym ogniu rozpuścić masło, wówczas dodać o niego mąkę i przesmażyć. Wówczas wlać ocet i dodać śmietanę oraz buraki. Całość dokładnie wymieszać i…
Składniki: 500 g szparagów ocet sól olej 1 łyżeczka cukru 1 pęczek zielonej pietruszki Sposób wykonania: Szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie je odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z odrobiną octu, olejem, cukrem i solą. Sosem polać sałatkę.
Składniki: 2-3 duże świeże lub mrożone papryki ½ litra jogurtu 2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego sól do smaku 1 mały roztarty ząbek czosnku Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski. Następnie jogurt wymieszać z oliwą, solą oraz posiekanym czosnkiem. Polać paprykę i dokładnie wymieszać.
Składniki: 60 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, cebula) 20 dag żurawiny sól Sposób wykonania: Żurawinę zalać ½ szkl wody i rozgotować po czym przetrzeć przez sito. Następnie obrać warzywa i wycisnąć z nich sok w sokowirówce po czym wymieszać z sokiem żurawinowym. Doprawić d smaku solą.