Składniki: truskawki 16 dag białko jaja 6 dag cukier 6 dag Sposób przyrządzenia:Truskawki należy przebrać, umyć pod bieżącą wodą, a następnie zalaćwrzątkiem, po czym ugotować i przepuścić je przez sitko. Białka jajnależy ubić wraz z cukrem na sztywną pianę ze szczyptą soli, połączyć jąz przecierem truskawkowym i udekorować truskawkami. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
Tag: z truskawek
Truskawki
Truskawki w balsamicznym syropie
by Lidia • • 0 Comments
Składniki:• 1 szkl. octu balsamicznego• ¼ szkl. granulowanego cukru• 1 l truskawek Sposób wykonania:Ocet oraz cukier wymieszać ze sobą po czym przelać do małego rondelka i trzymać na małym ogniu do momentu, aż zostanie ¼ szkl. płynu.W miedzy czasie umyć truskawki.Następnie ocet odstawić do ostygnięcia, wówczas polać sosem truskawki. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza"…
Dżemy
Dżem truskawkowy z rabarbarem
by Adrian • • 0 Comments
Konfitury
Konfitury z truskawek
by LoLa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg truskawek 1,3 kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać 1 szkl. wody i ugotować syrop, wówczas zalać nim truskawki, odstawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia syrop zlać i gotować przez kilka minut na małym ogniu po czym wrzucić do niego truskawki i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na noc.…