Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z sera

Sery włoskie

Włochy to kolejny europejski kraj „serem słynący”. Oto kilka gatunków sera produkowanego w tym śródziemnomorskim kraju. Gorgonzola – to ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch z regionu Lombardia . Mascarpone – ser pochodzacy z północnych Włoch z Lombardii . Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. Kiedyś był wytwarzany…

Twarożek z szynką

Twarożek przygotowany dla tych mężczyzn, co to „nigdy” nie jadają sera.
Składniki:

  • 200g serka homogenizowanego lub twarogu
  • 3 plastry wędzonej szynki
  • 50-100ml śmietany ( zależy od sera )
  • 2 suche jagody jałowca
  • 1 młoda cebulka ze szczypiorem
  • pieprz, sól, imbir, czosnek

Capreze z pomidorami*

* Cykli – przepisy mistrzów. Składniki: (1 porcja) Pomidor – 1 szt. Capreze – 150 g Bazylia świeża Oliwa z oliwek – 1 łyżka Pieprz łamany Sól lub anchois do smaku Sposób przyrządzenia: Kroimy pomidory, capreze. Polewamy oliwą, dodajemy grubą sól morską lub anchois . Autor: Jacek Szczepański Na zdjęciu z dodatkiem bakłażana, pieczonego.

Ciasto Hali

Ciasto: 2szkl. mąki 2łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki miękkiej margaryny pół szkl.cukru 2jaja 1żółtko Masa budyniowa: litr mleka 3budynie czekoladowe : Masa serowa: pół kostki miękkiej margaryny pół szkl.cukru 4 serki waniliowe 3jaja białko budyń śmietankowy Sposób przyrządzenia: Zagnieść ciasto i wyłożyć na prostokątną blaszke. Ugotować budynie czekoladowe,gorące przełożyc na surowe ciasto i równo…