Składniki: 30 dkg filetów z sandacza 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz sałata masłowa Sposób przyrządzenia: Podzieloną na porcję rybę zalać 3 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, odszumować. Przyprawić solą i pieprzem, gotować razem 5 minut. Sałatę posiekać w piórka, jajko podzielić wg uznania. Podawać na gorąco do każdej porcji…
Tag: z sandacza
Sandacz
Sandacz zapiekany z pomidorem i serem
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z sandacza (okonia, szczupaka…) 8 plastrów żółtego sera 4 pomidory mąka olej sól, pieprz: Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić na połówki. Sandacza podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Na patelni mocno rozgrzać olej, porcje ryby obtoczyć w mące, osmażyć…
Sandacz
Sandacz po niemiecku
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 sandacz sok z 1 cytryny Soł, pieprz Ciasto: 3 jajka 1 łyżeczka cukru 15 dkg mąki pszennej ½ szklanki piwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, umyć, osuszyć wyfiletować pozostawiając skórę. Podzielić na porcję, skropić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać. W głębokiej patelni rozgrzać 2 szklanki oleju,…
Ryby
Karmazyn po seczuańsku gotowany na parze
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 karmazyn lub inna ryba o zwartym białym mięsie (dorsz, sandacz, okoń..) imbir pokrojony w plastry zielona cebulka lub szczypiorek 3 plasterki cebuli 3 gałązki natki pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Na jednym z boków wykonać ostrym nożem kilka głębokich nacięć, natrzeć dokładnie solą i pieprzem nie zapominając o…
Ryby z grilla
Filet z sandacza w boczku grillowany
by Iza • • 0 Comments
Składniki: ½ kg filetu z sandacza lub innej ryby boczek wędzony w plastrach sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filet z ryby pokroić na kawałki o szerokości 2-3 cm, skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Każdy kawałek nabić na szpadkę do szaszłyków, dokładnie owinąć plasterkami boczku. Piec na dobrze nagrzanym grillu kilkakrotnie obracając.