Składniki: filet z sandacza jajko masło pietruszka zielona ziele angielskie liść laurowy sól ocet cytryna sałata zielona Sposób przyrządzenia: Na wrzący wywar z jarzyn wkładamy filet i gotujemy ok. 5 min. Jajko ugotowane na twardo drobno kroimy i kładziemy na roztopione masło. Ugotowany filet dekorujemy jajkiem, zieloną sałatą i cytryną. Podajemy z ziemniakami i gotowanymi…
Tag: z sandacza
Szczupak
Sandacz lub szczupak szpikowany
by marek • • 0 Comments
Oskrobanego sandacza lub szczupaka wyprawić i oczyścić. Po obu stronach grzbietu wykrajać skórę na 4 palce szeroko i naszpikować grzbiet cienko krajaną słoninką, obłożyć go w plastry krajaną cebulą i pietruszką, zalać przegotowanym i wystudzonym octem, i niech tak godzinę stoi. Wysmarować masłem wanienkę miedzianą, rybę obłożyć cienko krajanymi plastrami słoniny świeżej, włożyć do wanienki…
Sandacz
Sandacz w majonezie
by marek • • 0 Comments
Oprawić i oczyścić rybę tylko tyle rozkrajać ile koniecznie do wyczyszczenia wewnątrz potrzeba, włożyć w nią 2 marchwie czysto oskrobane i sparzone poprzednio, żeby w czasie gotowania brzuch nie wpadł i osolić rybę na parę godzin przed gotowaniem. Zastawić rozmaitej włoszczyzny z korzeniami, i w smaku tym gotować rybę w całości pod pokrywą, w wanience…