Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca 3 kwaśne jabłka ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonych śliwek kalifornijskich 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 5 goździków sól, pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć ,podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, odstawić na…
Tag: z ryb
Listy
Flądra zapiekana w ziarnie sezamowym
by Danuta Krzeszowska • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z fladry ½ szklanki wytrawnego białego wina szklanka ziarna sezamowego szklanka tartej bułki 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 cytryna oliwa do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, osolić. Na patelni lekko podrumienić ziarno sezamowe i tartą bułkę. Obtoczyć filety. Wysmarować żaroodporne naczynie i ułożyć w nim ryby. Posypać obranym,…
Listy
Jajka z tuńczykiem
by Kornelia Walendzik • • 0 Comments
Składniki: 6 jajek 2 łyżki masła 1 puszka tuńczyka pęczek posiekanej natki pietruszki ½ szklanki majonezu sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty lodowej do dekoracji Sposób przyrządzenia; Ugotowane jajka podzielić na połówki. Wyjąć żółtka i utrzeć je z masłem. Do masy dodać rozdrobnione mięso tuńczyka, posiekaną drobniutko natkę pietruszki, wymieszać, doprawić do smaku solą…
Listy
Tuńczyk z ziemniakami
by Halina Fronc • • 0 Comments
Listy
Pasztet z pangi
by Katarzyna Dyga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ryby pangi 1 duża czerstwa bułka 5 jajek 10 dkg masła lub margaryny 3 łyżki śmietany ½ szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku bułka tarta, olej Sposób przyrządzenia: Rybę myjemy, osaczamy na papierowym ręczniku, bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Podane składniki mielimy przez maszynkę. Ucieramy żółtka, margarynę, śmietanę i…