Składniki:
- 1 kg ryby pangi
- 1 duża czerstwa bułka
- 5 jajek
- 10 dkg masła lub margaryny
- 3 łyżki śmietany
- ½ szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta, olej
Sposób przyrządzenia:
Rybę myjemy, osaczamy na papierowym ręczniku, bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Podane składniki mielimy przez maszynkę. Ucieramy żółtka, margarynę, śmietanę i zmieloną rybę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i łyżką delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Do keksowej foremki uprzednio natłuszczonej oprószonej tartą bułką wykładamy przygotowaną masę rybną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni około 45 minut. Gotowe danie wykładamy na półmisek, kroimy w grube plastry i podajemy z sosem cytrynowym.