Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z pangi

Składniki:

  • 1 kg ryby pangi
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 5 jajek
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 3 łyżki śmietany
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta, olej

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę myjemy, osaczamy na papierowym ręczniku, bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Podane składniki mielimy przez maszynkę. Ucieramy żółtka, margarynę, śmietanę i zmieloną rybę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i łyżką delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Do keksowej foremki uprzednio natłuszczonej oprószonej tartą bułką wykładamy przygotowaną masę rybną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni około 45 minut. Gotowe danie wykładamy na półmisek, kroimy w grube plastry i podajemy z sosem cytrynowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *