Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
- 3 kwaśne jabłka
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki suszonych śliwek kalifornijskich
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sok z cytryny
- 5 goździków
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć ,podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę. Następnie osączyć, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na złocisty kolor i przełożyć do garnka. Dodać, sparzone rodzynki, śliwki pokrojone w paseczki i jabłka obrane i pokrojone w ósemki, posiekaną obraną cebulę, masło i przyprawy. Podlać wrzątkiem i dusić około 15 minut. Pod koniec duszenia wsypać orzechy. Dobrze smakuje z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką z cykorii.