Składniki:
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypta papryki
- 1 łyżka posiekanych ziół
Składniki: 1 szkl ryżu 2 cebule 2 pomidory 3 łyżki oliwy 2 szkl wody 1 kostka bulionu warzywnego Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas wsypać ryż i jeszcze chwilę smażyć. Następnie podlać całość wodą, wrzucić kostkę bulionowa oraz obrane i pokrojone pomidory. Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu około 10 minut.…
Składniki: 1 kg suchego jaska 4 ząbki czosnku 2 małe ostre papryczki 2 cebule kilkanaście ziaren anyżku 8 łyżek oliwy 2 puszki pomidorów szczypta suszonego oregano sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia zalać świeżą wodą i gotować do miękkości po czym odcedzić. Następnie posiekaną cebulę zeszklić na 3…
Składniki: 8 łyżek oliwy 1 główka czosnku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 pomidory miąższ kilku kromek czerstwego pszennego chleba 6 plastrów szynki 2 jajka sól Sposób wykonania: Posiekany czosnek poddusić na rozgrzanej oliwę. Gdy zrobi się przezroczysty dodać bułkę oraz wlać 1,5 litra wody. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około…
Składniki: 1 karp 4 cebule 2 strąki czerwonej papryki 1 suszona papryka czereśniowa 2 pomidory 1 łyżka słodkie papryki w proszku sól natka pietruszki Sposób wykonania: Kości i głowę karpia zalać 6 szklankami wody. Dodać pokrojoną cebulę, pomidory oraz papryki. Trzymać na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie wywar przecedzić przecierając cebulę, wówczas…