Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z pieczarkami

Kurczak w śmietanie

Składniki: 4 filety z kurczaka szklanka śmietany 25 dkg pieczarek sok z cytryny sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Filety oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić na większe kawałki( jeśli są małe to zostawić w całości).przełożyć do rondla filety dodać pieczarki. Włożyć do piekarnika i zapiec. Wyjąć i dodać do całości…

Pieczarki marynowane

Pieczarki wypłukać w zimnej wodzie zagotować je w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka na 5 litrów wody i kwasek cytrynowy mały).Gotować 3-5 min. Odcedzić i włożyć do słoików. Zalać gorącą zalewą i zakręcić nie pasteryzować. Zalewa: 1szkl octu 1 szklanka wody 5 łyżek cukru 1 łyżka soli Do każdego słoika dodać: liść laurowy ziele…

Grzyby z orzechami*

Składniki: 500g pieczarek 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki 1 łyżka orzeszków pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych 1 łyżka rodzynków sułtańskich, wymoczonych w wodzie i odciśniętych 125ml śmietany 250ml białego wytrawnego wina 1 kieliszek brandy sól, pieprz masło do smażenia Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć. Kapelusze oddzielić od…

Gulasz mięsny z pieczarkami

Gulasz mięsny z pieczarkami w płatkach cebuli z dodatkiem fasolki szparagowej i czerwonej papryki. Składniki: 500 g wołowiny olej 2 duże cebule ¾ l bulionu wołowego 500g ziemniaków 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 papryka 250 g pieczarek 250 g pomidorów sól przyprawa do gulaszu Kamis Przygotowanie: Mięso opłukać pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć, pokroić…