Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z pieczarek

Aromatyczne pieczarki z chili

Składniki: 50 dkg oczyszczonych, pokrojonych w grube plastry pieczarek 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej szalotki 2 oczyszczone z nasion papryczki chili pokrojone w paski kilka plasterków imbiru 5 pokrojonych ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ½ łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać szalotki i…

Pieczarki faszerowane serem feta

Składniki: 15 dużych pieczarek 1 szklanka pokruszonego sera feta 1 łyżka octu balsamicznego tarty parmezan sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, wyciąć trzony. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej kapelusze pieczarek przez 5 minut, dodać ocet balsamiczny, wymieszać. Grzyby wyjąć na ręcznik papierowy, obsączyć z oleju, przyprawić. Wnętrze grzybów od strony blaszek wypełnić pokruszonym…

Pieczarki duszone w winie

Składniki: 1 kg małych, oczyszczonych pieczarek 6 łyżek oliwy 3 łyżki masła 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, partiami dodawać pieczarki tak żeby się szybko rumieniły, a nie dusiły we…

Fasolka szparagowa z pieczarkami

Składniki: 50 dkg fasolki szparagowej 10 dkg pieczarek lub grzybów leśnych 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy sól, pieprz ulubione zioła do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolkę umyć, obsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać fasolkę, gotować tak długo aż będzie miękka ale jeszcze chrupiąca. Na patelni rozgrzać masło,…

Zapieczone grzyby

Składniki: 50 dkg kapeluszy pieczarek 1 cebula 1 szklanka bulionu mięsnego 3 łyżki kwaśnej śmietany kremowej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, dusić kilka minut mieszając, dodać pieczarki, dusić aż cały sos odparuje. Do duszących…