Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z owoców

Smoczy owoc – przygotowanie do spożycia

Smocze owoce uprawiane są w Azji Południowo Wschodniej, Meksyku, Ameryce Środkowej i Izraelu. Występują w 3 odmianach kolorystycznych. Owoc smoka jest niskokaloryczny, zawiera wiele przydatnych organizmowi człowieka składników w tym witaminę C, fosfor, wapń, przeciwutleniacze i błonnik. Smak owocu przypomina smak kiwi i gruszki. Wybieramy owoce o jasnej skórce z niewielką ilością plam. Zbyt duża…

Kumkwat i żurawiny w syropie

Składniki: 8 owoców Kumkwat 20 dkg świeżych lub mrożonych żurawin 10 dkg brązowego cukru imbir pokrojony w słupki grubości zapałki – ilość wg uznania Sposób przyrządzenia: Kumkwat obrać ze skórki, podzielić na segmenty, usunąć wszystkie pestki. W rondlu o grubym dnie umieścić owoce, dodać cukier i imbir, zalać wodą (0,3 l) doprowadzić do wrzenia, gotować…

Nalewka z owoców Kumkwat i tymianku

Składniki: 10 pokrojonych wzdłuż na ćwiartki owoców Kumkwat ½ szklanki cukru 2 szklanki czystej wódki 2 całe gałązki tymianku Sposób wykonania: Do butelki o pojemności 0,75 litra włożyć ćwiartki owoców bez pestek, dodać cukier, wódkę i gałązki tymianku. Szczelnie zamknąć i odstawić na minimum miesiąc w ciemne miejsce.

Marmolada z owoców Kumkwat

Składniki: 4 szklanki rozdrobnionych owoców 2 szklanki wody 2 szklanki cukru ½ laski wanilii Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać ze skórki, podzielić na części, usunąć pestki. Cząstki Kumkwata pokroić w plastry, zalać wodą, pozostawić na dobę w ciemnym miejscu. Do rondla o grubym dnie przelać przygotowane dzień wcześniej owoce, dodać cukier i przekrojoną wzdłuż laskę…