Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z owocami

Krewetki po iberyjsku

Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka skrobi kukurydzianej (mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki mielonego kminku ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 2 duże papryki oczyszczone i rozdrobnione 1 obrana i pokrojona cebula 1/3 szklanki bulionu drobiowego 2  posiekane ząbki czosnku szczypta pieprzu kajeńskiego 1 łyżka posiekanej naci kolendry 1 łyżka oliwy…

Owoce morza z makaronem szpinakowym

Składniki: 80dkg mieszanki owoców morza paczka makaronu szpinakowo-pomidorowego jedna lub dwie małe cukinie 6-8 szt.pieczarek cztery ząbki czosnku 100ml czerwonego wina marchewka cebula sól i pieprz kostka rosołowa, maga(tylko oryginalna) pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek opcjonalnie trzy suszone pomidory Sposób przyrządzenia: Owoce morza płuczemy pod ciepłą wodą i w garnku lub głębokiej patelni dusimy…

Owoce egzotyczne w kuchni – Avocado

Smaczliwka, awokado – wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Owoc smaczliwki nazywany jest gruszką awokado. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi. Od momentu wykształcenia się zalążni do dojrzałości może upłynąć nawet 13 miesięcy, jednak przeciętnie trwa to 6-8 miesięcy. Owoc jest kształtu gruszkowatego o zielonej skórze, są jednak owoce kształtu okrągłego czy jajowatego. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowo zielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu. Awokado można podawać jako połówkę owocu z dodatkiem soku cytrynowego lub octu lub też jako składnik sałatek. Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.
Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci sałatek oraz jako przystawki. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu. Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.
Osoby zainteresowane hodowlą awokado z pestki polecam: http://mirrors.sinuspl.net/www.kuchnia.3miasto.pl/6899.htm

Owoce egzotyczne – Durian

Durian, rościan. Pochodzi z Indonezji ale uprawiany w większości krajów południowo-wschodniej Azji. Występuje również w Malezji, Tajlandii, Kambodży i w wielu innych. Rodzaj liczy ok. 30 gatunków, z czego przynajmniej 9 wytwarza jadalne owoce. Charakterystyka Owoc ma kształt owalny, do 40 cm długości i wadze do 4 kg, pokryty zieloną grubą skórką z kolcami. Charakterystyczny…

Owoce egzotyczne – Salak

Salak jest gatunkiem palmy z rodziny Arekowatych występującym w Indonezji i Malezji. Palma ma krótką łodygę oraz liście o długości dochodzącej do 6 metrów. Owoc Salaka rośnie w kiści przy podstawie palmy – jest mniej więcej rozmiaru i kształtu dojrzałej figi, ma około 10 cm długości i 8 cm średnicy i wydłużony kształt i szpiczasty…