Składniki:
- 50 dkg odwłoków dużych krewetek
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (mąki ziemniaczanej)
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 duże papryki oczyszczone i rozdrobnione
- 1 obrana i pokrojona cebula
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka posiekanej naci kolendry
- 1 łyżka oliwy
- sól
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać razem sok z limonki, skrobię, kminek, sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką polać krewetki i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać paprykę, cebulę, czosnek, pieprz kajeński i nać kolendry. Smażyć mieszając 1 minutę. Dodać bulion drobiowy, a gdy zawrze dodać krewetki wraz z marynatą. Dusić mieszając przez 4 minuty lub do momentu aż mięso krewetek przestanie być szkliste.