Składniki:
- pół kilograma filetów z pangi
- 12 średnich ziemniaków
- bazylia
- sól, pieprz
- 6 plastrów sera żółtego
- śmietanka 18%
- 3 jajka
- łyżeczka masła
- bułka tarta
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie(aby się nie rozleciały) odcedzamy i kroimy w plastry. Pangę kroimy i pieczemy na patelni z przyprawami (bez panierki). Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. Na dnie układamy ziemniaki, na nich rybę i tak dalej aż do wyczerpania składników (górną warstwę zakańczamy ziemniakami). W miseczce mieszamy jajka ze śmietanką i polewamy ziemniaki z rybą. Na samej górze układamy żółty ser i posypujemy bazylią. Naczynie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni pieca i zapiekamy 30 minut.