Składniki:
- 50 dkg zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
- 3 pomidory
- 1/3 szklanki wyprażonych, posiekanych orzechów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 strączek papryczki chili
- szczypta ziół
- sól, pieprz
Składniki: 200 g herbatników polewie czekoladowej kilka łyżek stopionego masła 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru trzcinowego masło 500 g białego sera 300 g płatków migdałowych 4 jajka 5 łyżek cukru 800 g jabłek 3 łyżki masła sok z cytryny 2/3 szjkl. cukru trzcinowego ½ łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć po czym…
Składniki: 60 dkg mielonego mięsa wieprzowego 2 jajka 20 dkg orzeszków ziemnych 2 łyżeczki imbiru w proszku pieprz, sól olej Sposób przyrządzenia: Do mięsa dodajemy jajka, połowę posiekanych orzechów, imbir, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formujemy małe kulki, obtaczamy w pozostałych posiekanych orzechach i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Podajemy…
Składniki: 1 opakowanie makaronu kolanka 1 opakowanie orzechów nerkowca 2 łyżki orzechów włoskich szklanka mleka 3 łyżki płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Orzechy kroimy w drobne kawałeczki. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy płynny miód i rozdrobnione kawałeczki orzechów. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy powstanie gęsty sos łączymy z makaronem ugotowanym al dente. Podajemy na gorąco ,ale…
Składniki: 6 kromek białego chleba 6-7 ząbków czosnku ½ szklanki oliwy ocet sól 1 paczuszka orzechów włoskich ok.10 dkg Sposób przyrządzenia: Chleb obieramy ze skórki i moczymy w wodzie, odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę. Orzechy drobno siekamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i sól do smaku. Wszystko dokładnie miksujemy na końcu doprawiamy octem po…