Składniki: 4 sprawione pstrągi lub inne ryby zielone części kopru włoskiego (fankuł) sok z cytryny sól, pieprz rozpuszczone masło Sposób przyrządzenia: Ryby dokładnie umyć, osuszyć. Ostrym nożem ponacinać boki ryby, skropić sokiem z cytryny na zewnątrz i wewnątrz, przyprawić, odstawić na 30 minut. Jamę brzuszną tak przygotowanej ryby wypełnić koprem, boki ryby posmarować masłem. Piec…
Tag: z okonia
Ryby
Karmazyn po seczuańsku gotowany na parze
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 karmazyn lub inna ryba o zwartym białym mięsie (dorsz, sandacz, okoń..) imbir pokrojony w plastry zielona cebulka lub szczypiorek 3 plasterki cebuli 3 gałązki natki pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Na jednym z boków wykonać ostrym nożem kilka głębokich nacięć, natrzeć dokładnie solą i pieprzem nie zapominając o…
Zupy
Zupa z okoni
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z okonia 5 szklanek wywary z ryby ½ cebuli 1 łyżka masła ½ dużego pomidora ½ łyżki mąki 1 łyżka gęstej śmietany ½ łyżeczki czosnku roztartego z odrobiną soli sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić i wyfiletować. Z resztek pozostałych z filetowania i jarzyn rosołowych przygotować wywar. Przecedzić. Doprowadzić wywar do…
Biwak
Okonie smażone.
by marek • • 2 komentarze
Składniki: Okoń/Karaś (o wadze około 1-2kg) 4 dag mąki 6 dag tłuszczu roślinnego Tarty chrzan Natka pietruszki Cytryna lub sok z cytryna Sól Przygotowanie: W przypadku okonia najpierw rybę wypatroszyć, odciąć głowę i ogon, sparzyć wrzątkiem, oskrobać BARDZO ostrym nożem (świetnie też do tego nadaje się tarka). W przypadku karasia wypatroszyć, odciąć głowę i ogon.…