Składniki:
- 1 ½ ogórka
- 3 małe papryczki
- kawałek konserwowego imbiru
- sok z 1 cytryny
- sól
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- szczypta cukru
Składniki:
Składniki: 1 kg ogórków 1 łyżka soli 2 łyżki cukru ½ szkl octu 10% kilka ząbków czosnku koper kawałek korzenia chrzanu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 listki laurowe Sposób wykonania: Umyte ogórki ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego słoja wrzucić ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy, gałązkę koperku i obrane…
Składniki: 1 kg ogórków kawałek korzenia chrzanu koper kilka ziaren pieprzu sól 1 szkl śliwowicy Sposób wykonania: Ogórki umyć i zalać wodą, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie je odcedzić, osuszyć i przełożyć do wyparzonych słoików. Każda warstwę przełożyć koprem, ziarenkami pieprzu i pokrojonym chrzanem. Następnie do rondla wlać szklankę wody, dodać sól oraz…
Składniki: 2 kg ogórków 1 l wody 1 szkl octu 5 łyżeczek soli 30 dag cukru 3 łyżki musztardy Sposób wykonania: Ogórki powinny być dość duże. Dokładnie je umyć, obrać i przekroić wzdłużna cztery części. Przełożyć je do wyparzonych słoików. Następnie do garnka wlać 1 l wody oraz ocet. Dodać sól oraz cukier i całość…