Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ogórki w zalewie ze śliwowicy

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • kawałek korzenia chrzanu
  • koper
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
  • 1 szkl śliwowicy

Sposób wykonania:
Ogórki umyć i zalać wodą, odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie je odcedzić, osuszyć i przełożyć do wyparzonych słoików.
Każda warstwę przełożyć koprem, ziarenkami pieprzu i pokrojonym chrzanem.
Następnie do rondla wlać szklankę wody, dodać sól oraz wódkę.
Całość wymieszać i zalać ogórki w słoikach.
Szczelnie zakręcić i przechowywać  w lodówce kilka dni.
Dopiero po tym czasie są gotowe do pożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *