Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Octowe ogórki Uli

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szkl octu 10%
  • kilka ząbków czosnku
  • koper
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 2 listki laurowe

Sposób wykonania:
Umyte ogórki ułożyć w wyparzonych słoikach.
Do każdego słoja wrzucić ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy, gałązkę koperku i obrane słupki chrzanu.
Następnie do garnka wlać litr wody, dodać ocet, sól, cukier, ziele angielskie, listki laurowe oraz pieprz.
Całość doprowadzić do wrzenia i gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *