Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana papryka Konrada

Składniki:

  • 1 kg papryki
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szkl octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:
Umytą paprykę przekroić na połówki, usuwając gniazda nasienne.
Przełożyć ją do wyparzonych słoików, do każdego dodając po ząbku czosnku.
Następnie do garnka wlać ½ l wody, dodać ocet, cukier, sól, oliwę z oliwek, listek laurowy oraz ziele angielskie.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym gorącą zalewą zalać papryki w słoikach.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 5 minut.
Po tym czasie odstawić do ostygnięcia do góry dnem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *