Składniki:
- 1 duży zielony ogórek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka sosu tabasco
Składniki: 1 kg ogórków sól cukier sok cytrynowy Sposób wykonania: Obrane ogórki zetrzeć na tarce. Następnie doprawić je sokiem z cytryny, solą oraz cukrem.
Składniki: 40 dag ogórków 1 rzodkiew szczypior śmietana sól cukier Sposób wykonania: Ogórki pokroić w plasterki, rzodkiew zetrzeć na tarce a szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać śmietaną. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Składniki: 40-50 dag ogórków sól 1 mała cebula ok. 15 dag białego sera pieprz 1 /2 szklanki śmietany 1 łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Ogórki pokroić w plasterki, cebulę posiekać a ser rozdrobnić widelcem. Całość polać śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem.
Składniki: 1 kg ogórków 2-3 dkg soli kamiennej 2 szklanki wody koper nasienny 2-3 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, ułożyć w wyparzonych czystych wekach, dodać pokrojony wyrośnięty koper , po 2 ząbki czosnku. Z wody i soli zagotować zalewę i gorącą zalewą pokryć ogórki. Natychmiast zakręcić wieczka, i wystudzić. Gotowe słoje wynieść w ciemne…