Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 1 l wody
- ½ szkl octu z białego wina
- ½ szkl zimnej wody
- ½ szkl miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
Składniki: ½ kg polędwiczek wieprzowych 1 szkl wiśni ½ kostki bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 łyżka miodu szczypta czerwonego pieprzu sól pieprz Sposób wykonania: Polędwiczki pokroić na plastry, które lekko rozgnieść po czym natrzeć solą, pieprzem oraz oliwą. Lekko osmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym…
Składniki: ½ kg świeżych grzybów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki gęstej śmietany szczypta mielonego ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać drobno pokrojone grzyby i trzymać…
Składniki: 1 bakłażan 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego bakłażana ugotować razem ze skórką, następnie odcedzić a gdy ostygnie wówczas obrać ze skórki i drobno pokroić. Następnie poszatkować cebulę i sparzyć ją wrzątkiem i…
Składniki: ½ kg marchewek ½ szkl oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku szczypta czarnego pieprzu Sposób wykonania: Obrane marchewki poprzecinać w skosie. Następnie oliwę z oliwek wymieszać z miodem. Dodać jasny sos sojowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku pieprzem. Do powstałej marynaty włożyć marchewki…