Składniki: ½ kg mielonego mięsa 1 kg bakłażanów 1 szklanka rozpuszczonego masła 1 pokrojona w kostkę cebula 1 szklanka soku pomidorowego 30 dkg drobno pokruszonego sera Feta ½ litra sosu beszamel 4 szklanki mleka ½ szklanki żółtego tartego sera posiekana natka pietruszki mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przyrządzania: Pół szklanki masła rozgrzać na patelni,…
Tag: z mięsem
Wołowina
Wołowina z fasolką szparagową
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny pieczeniowej 50 dkg ugotowanej lub konserwowej fasolki szparagowej 2 małe pomidory 1 cebula zielona cebulka sól, pieprz, ulubiona zioła Sposób przyrządzenia: Umyte mięso pokroić w plastry lub grubą kostkę. W rondlu zalać mięso wodą i dusić powoli aż zmięknie, posolić. Dodać fasolkę, pokrojona w plastry cebulę, powoli gotować. Pomidory sparzyć, obrać…
Grzyby
Polędwica zapieczona z grzybami
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg polędwicy wołowej 20 dkg borowików lub podgrzybków ½ szklanki sosu pomidorowego 1 cebula 3 łyżki świeżego smalcu mąka koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do cebuli grzyby i dusić mieszając aż płyn odparuje.…
Żeberka
Żeberka słodko-kwaśne
by Monika • • 0 Comments
Półmięsne
Malajskie placki z mięsnym farszem
by Dorcia • • 0 Comments
Składniki:
- Placki:
-
- 20 dkg mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
- kawałek słoniny do smarowania patelni
-
- 30 dkg mielonego mięsa (wołowina i kurczak)
- 2 duże cebulę pokrojone w drobną kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
- 2 zielone papryczki chili, pozbawione nasion, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka garam masala
- szczypta mielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 4 jajka
- ¼ łyżeczki tartego korzenia imbiru
- 3 łyżki klarowanego masła
- sól
Farsz: