Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z mięsem

Świąteczny pasztet z jajek

Składniki: 14 jajek ugotowanych na twardo ½ kg pieczarek ½ szklanki startego żółtego sera 1 puszka groszku konserwowego 1 duża cebula ½ szklanki śmietany 18% ½ szklanki majonezu 3 łyżki bułki tartej 3 dkg masła 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku pęczek posiekanego szczypiorku bułka tarta Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć, oczyścić i zetrzeć na…

Pieczeń cielęca w boczku

Składniki: 50 dkg cielęciny pieczeniowej kilka plastrów boczku 1/3 kostki masła ½ szklanki białego wina 1 łyżka mąki 1 jajko sól, pieprz 1/2 cytryny Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso przyprawić, owinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić mięso, dodać obraną pokrojoną cebulę, podlać winem i dusić aż mięso będzie odpowiednio miękkie.…

Cielęcina z suszonymi śliwkami i rodzynkami

Składniki: 50 dkg cielęciny bez kości 10 dkg suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka rodzynek 2 łyżki masła 1 marchewka 2 cebule sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śliwki i rodzynki dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 60 minut. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w plastry. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać masło,…

Cielęcina z papryką i sezamem

Składniki: 1 kg pieczeni cielęcej 3 zielone papryki 3 łyżki ziaren sezamu 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki szczypioru Sposób przyrządzenia: Na suchej patelni podprażyć ziarna sezamu. Paprykę obrać, pokroić na grube paski, usunąć nasiona. Czosnek obrać, drobno posiekać. Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na dużej…