Składniki: 2 małe melony kantalupa sok z 1 cytryny lody lub sorbet owocowy Sposób przyrządzenia: Melony umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na połowę, usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce skropić sokiem cytrynowym, schłodzić. Wgłębienie powstałe po wydrążonych gniazdach nasiennych wypełnić gałkami lodów lub sorbetu.
Tag: z melonem
Ciasta
Tarta z melonem
by Iwona Pyzik • • 0 Comments
Składniki: 1 krążek surowego ciasta francuskiego 2 melony 25 dag cukru pudru 8 dag masła ¾ szkl. słodkiej śmietanki 15 dag migdałów 3 łyżki mączki migdałowej 1 jajko 1 żółtko Sposób wykonania: Ciasto przełożyć do formy do tarty, ponakłuwać je widelcem po czym owinąć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. W między…
Sosy
Sos z melona
by albertos • • 0 Comments
Składniki: melon 1 sztuka śmietana 1 szklanka jogurt naturalny 1 szklanka cynamon 1 szczypta cukier 1 szczypta Sposób przyrządzenia: Melona proszę przekroić na pół, następnie wydrążyć z niego pestki, po czym wyjąć cały miąższ, posiekać go i zmiksować mikserem, dodać do miąższu cukier oraz cynamon. Mus należy połączyć dokładnie ze śmietaną tak, aby nie powstały…
Owoce
Melon i prosciutto
by Bogas • • 0 Comments
Składniki: 1 melon 25 dag szynki prosciutto Sposób wykonania:Obranego melona przekroić wzdłuż na 10 części.Następnie każdy kawałek melona owinąć plasterkami szynki. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Bogasa
Desery
Kompot z kawałkami melona
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg melona 10 łyżek cukru pudru łyżka rumu skórka starta z ½ cytryny Sposób wykonania:Obranego melona pokroić w kostkę, którą posypać cukrem oraz skórką z cytryny.Następnie podgrzewać na malutkim ogniu aż melon stanie się przezroczysty, wówczas go wyjąć a sos odparować i połączyć z rumem.Koski melona rozłożyć do pucharków i zalać je…