Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kurczaka

Sznycle drobiowe z piersi indyka Iwony

Składniki: 6 plastrów piersi z indyka 6 plastrów wędzonego boczku 12 listków świeżej  szałwii ¼ kostki masła z lodówki ½ szklanki białego wina sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Sznycle umyć, osączyć. Na każdym kawałku położyć  2 listki szałwii. Sznycle wraz z listkami szałwii owinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami . Połowę masła rozgrzać na…

Skrzydełka z kurczaka w powidłach śliwkowych Iwony

Składniki: 2 kg skrzydełek z kurczaka ½ szklanki sosu sojowego słoiczek powideł śliwkowych ½ szklanki ziaren sezamu sól, do smaku Sposób przyrządzenia: Skrzydełka umyć, odciąć końcówki, włożyć do miski , skropić sosem sojowym, wstawić na noc do lodówki. Powidła śliwkowe zmiksować z łyżeczką soli. Skrzydełka osączyć , posmarować powidłami i obtoczyć w sezamie. Ułożyć  w…

Kurczak w sosie pomarańczowym z wermutem Iwony

Składniki: 2 kurczaki po około 1 ½ kg sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku ½ kg marchewki 1 cebula ½ pęczka tymianku 5 łyżek  soku pomarańczowego 2 kg brokułów 400 ml bulionu warzywnego 5 łyżek wermutu 1 szklanka śmietany kremówki 5 łyżek masła Sposób przyrządzenia: Kurczaki umyć, poporcjować, natrzeć solą i pieprzem, piec godzinę  w…

Filet z kurczaka ze szpinakiem

Składniki: 1/2 kg filetów z kurczaka 30 dag szpinaku 4 marchewki 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 litra rosołu 1/3 szklanki śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Szpinak rozmrozić. Na maśle podsmażyć mięso, przełożyć na talerz i przyprawić solą i pieprzem. Na tłuszcz po smażeniu mięsa zeszklić cebulę, dodać obraną…