Składniki:
- 1,4 kg przodków królika
- 30 dag tłustej wieprzowiny
- 10 dag słoniny
- 5 dag podrobów z królika
- 10 dag cebuli,
- 10 dag bułki,
- 2 jaja,
- 3 dag soli,
- 2 g pieprzu,
- 1 dag gałki muszkatołowej,
- 1 g ziela angielskiego,
- 0,5 g liści laurowych.
Składniki:
• 1 sprawiony królik (około 2 kg, podzielony na 8 części)
• 3 łyżki oleju
• 3 gałązki świeżego majeranku
• 3 listki laurowe
• 1/4 l wytrawnego białego wina
• 1/4 l rosołu warzywnego (instant)
• 2 duże pęczki włoszczyzny
• 50 dag ziemniaków
• 15 dag gęstej kwaśnej śmietany
• 1 łyżka mąki
• kilka gałązek natki pietruszki lub innych świeżych ziół do dekoracji
• sól, świeżo mielony pieprz
Skład: 1 młody królik ok. 2 kg wagi (bez skory), 500 g łopatki wieprzowej bez kości, 550 g słoniny, 2 jaja, 15 g masła, 30 g orzechów pistacjowych, 30 g orzechów laskowych, 50 ml koniaku, 1 marchewka, 1 średnia cebula, 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 bouquet garni (gałązka…
Skład: tuszka królika oliwa cebula czosnek ½ szklanki dobrej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuszkę królika wypłukać, osuszyć i podzielić na porcje. Ułożyć w naczyniu do pieczenia i wstawić do nagrzanego do temperatury 250 stopni piekarnika. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać do piekącego się królika Po kilkunastu minutach podlać wodą, po…