Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kapusty

Surówka z młodej kapusty

Składniki: główka młodej kapusty ½ szklanki majonezu ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 marchewka 1 młoda cebulka wraz z piórkami 1 łyżka posiekanego koperku sok z cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno poszatkować, dodać marchewkę utartą na tarce o grubych oczkach oraz drobno posiekaną cebulę. Posolić wymieszać, przełożyć na durszlak. Z majonezu, jogurtu i…

Kapuśniak – Plain Shchi

Składniki: 50 dkg wołowiny bez kości 25 dkg wieprzowiny bez kości 70 dkg kiszonej kapusty ½ szklanki śmietany 1 marchewka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 cebule 2 ziemniaki 4 ząbki czosnku liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wołowinę i wieprzowinę pokroić w słupki. Obraną marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaki w…

Schab w kapuście po góralsku

Składniki: 40 dag schabu 50 dag kapusty kwaszonej 3 dag smalcu 15 dag cebuli, 1/2szklanki śmietany 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku sól,  czerwona sproszkowana papryka Sposób przyrządzenia: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na porcje, nie usuwając kości. Przygotowane kotlety zbić tłuczkiem, oprószyć mąką (pół łyżki), obrumienić na rozgrzanym tłuszczu i oprószyć papryką. Cebulę obrać,…

Kapusta pekińska z jajkami

Składniki: 4 jajka 20 dkg kapusty pekińskiej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno posiekać, dodać natkę pietruszki, sos sojowy, oliwę i kilka łyżek wody, powoli dusić. Jajka wybić do miski, „skłócić” za pomocą miksera, przyprawić sola i pieprzem. W rondlu doprowadzić wodę do…