Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jajkiem

Ser Bresse Bleu

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: kremowy, mocny smak Zawartość  tłuszczu: 70% Pora roku: cały rok Opis: Ser przemysłowy z przerostem pleśniowym. Ser bresse bleu powstał w czasie drugiej wojny światowej. Stał się bardzo popularny w latach pięćdziesiątych. Produkuje go obecnie wielka firma mleczarska Bongrain. Jego miąższ jest treściwy,…

Ser Bleu du Vercors sassenage A.O.C

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: słodki smak mleka z delikatnym posmakiem orzechów Zawartość  tłuszczu: minimum 48% Pora roku: lato, jesień Opis: Ten tradycyjny ser początkowo był wytwarzany przez mnichów, następnie przepis zaczęto wykorzystywać w okolicznych wioskach. W XIV wieku baron Albert z Sassenage zezwolił swoim poddanym na wolną…

Sery Lazur zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki:    230 g sera Lazur złocisty   230 g sera Lazur srebrzysty 150 g mąki pszennej 100 ml mleka 1 jajko olej Sposób przyrządzenia: Sery kroimy na pół. Z mąki, mleka i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji kwaśnej śmietany. Plastry sera obtaczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju do osiągnięcia złocistego…

Ser Beaufort A.O.C.

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: elastyczny miąższ ma kwiatowy aromat oraz lekko kwaskowaty owocowo-warzywny smak, który długo pozostaje na podniebieniu Zawartość  tłuszczu: minimum 48% Pora roku: zima, wiosna, lato Opis: To duży, okrągły ser górski. Należy do rodziny Gruyere, ale ma wyższą zawartość tłuszczu. Ser ten pochodzi z…

Ser Abondance A.O.C.

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: lekko kwaskowaty i słodki, jego smak pozostaje w ustach długo po spożyciu Zawartość  tłuszczu: 48% Pora roku: cały rok choć najlepszy jest wytwarzany jesienią Opis: Nazwa sera pochodzi od jego miejsca wytwarzania. Ser produkuje się w dolinie Abondance w Górnej Sabaudii. Pierwsze sery…