Składniki: 1 kg mrożonego lub oczyszczonego świeżego szpinaku 3 cebule 4 łyżki masła posiekana natka kolendry i pietruszki, koperek 4 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzania: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać szpinak i po 2 minutach odcedzić listki, wycisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Do przygotowanych liści szpinaku dodać…
Tag: z jajkami
Krewetki
Krewetki z jajkiem
by Alina Rydz • • 0 Comments
Składniki: 8 krewetek 4 jajka 1 cebula 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka wina ryżowego 1 łyżeczka soli olej arachidowy Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z imbirem po czym obtoczyć w niej krewetki z obranymi skorupkami. Następnie olej razem z winem rozgrzać po czym wrzucić na nie krewetki. Trzymać na ogniu około…
Jajka
Pasta z bryndzy z kaparami i anchois
by Marzena Krukowska • • 0 Comments
Składniki: 120 g bryndzy 120 g masła 1 łyżeczka kaparów 1 filet anchois ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka musztardy papryka w proszku kminek sól Sposób wykonania: Masło razem z bryndzą przetrzeć przez sito. Następnie anchois, kapary oraz szczypiorek posiekać i dodać do masła oraz bryndzy. Dodać jeszcze musztardę i całość dokładnie utrzeć i doprawić do…
Sery
Pasta serowa gorgonzola z mascarpone
by Aniela Niedziela • • 0 Comments
Składniki: 100 g sera mascarpone 50 g sera gorgonzola 50 g masła 1 łyżeczka musztardy Sposób wykonania: Ser gorgonzola zetrzeć na tarce po czym dodać masło i dokładnie razem utrzeć. Następnie dodać musztardę i ser mascarpone. Nadal ucierać na jednolitą pastę.